“I ambassadørens sko”


Dagen begynder kl. 11.00 på Ilustre Colegio de Abogados i Málaga, hvor en meget høj og lyshåret mand træder ind af døren. Jakkesættet ser nypresset ud, og et mørkeblåt slips sætter farve på det ellers så formelle look. Manden er Danmarks nye ambassadør i Madrid, og den mand, hvis sko “jeg har taget på” for en dag. De er en størrelse 45 – kun otte numre større end mine egne.

DSC03400

John Nielsen og Christine Petersen.

Fokus på erhvervslivet og kulturen

58-årige John Nielsen kom til Spanien sidste august efter fem års ambassadørtid i Vietnam. Hans to børn er i dag voksne, hustruen bor i Danmark og John Nielsen selv i Madrid. I disse dage er ambassadøren dog på besøg i Málaga for at møde repræsentanter fra både det danske og spanske samfund. Et besøg, der handler samhandel, tættere kontakt og mere fokus på Sydspanien samt mulighederne for at udnytte de gode tilbud Málaga har for danske virksomheder.

dsc03382

Under mødet med de danske repræsentanter på Ilustre Colegio de Abogados i Málaga.

 

“Formålet med dette besøg er blandt andet at skabe en forståelse for, hvordan danske virksomheder bedre kan udnytte andre områder i Spanien, som har et stort potentiale. Mange store danske virksomhederne er godt etableret i Madrid og Catalonien, men vi ser også store muligheder i både Andalusien og Baskerlandet. I forhold til Málaga så er det jo en by, som inden for de sidste ti år er gået fra at være en havneby til en kulturby i rivende udvikling, og det vil vi gerne være med til at promovere.”

Sådan lød det eksempelvis under dagens første møde med mange af de danske repræsentanter som bor i og omkring Málaga, hvor ambassadøren bl.a. svarede på spørgsmål om, hvorvidt den danske kultur kunne blive styrket noget mere? Og om en evt. drejebog for virksomheder kunne udformes? Spørgsmål han tager med i kufferten tilbage til Madrid.

dsc03395

Alle de danske og spanske repræsentanter, som var med til mødet.

De danske vikinger og H.C Andersen

Dernæst gik turen videre mod rådhuset og en reception med både danske, norske og spanske virksomhedsejere, konsuler, politichefer og marinefolk. Her tog John Nielsen fat på forbindelsen mellem Danmark og Málaga, hvor han med et glimt i øjet indledte med at sige, at det nok var bedst ikke at komme for meget ind på den historiske relation, da vikingerne i sin tid jo ikke behandlede sydens folk alt for pænt. Derfor begyndte han talen med et andet eventyr – nemlig det om H.C. Andersen, som sidder foreviget i statueform på en bænk i Málaga bymidte.

dsc03431

John Nielsen under sin tale på Rådhuset, i bygningens imponerende spejlsal.

 

“I 1862 besøgte den berømte danske forfatter H.C. Andersen Málaga, hvor han samme år skrev om byen; “I ingen anden spansk by, har jeg følt mig så godt tilpas som i Málaga,” og hver gang jeg går forbi statuen ved Plaza Marina, så tænker, jeg på de ord, han skrev.”

Herefter tog han fat på det gode dansk-spanske samarbejde – og ja, så gik mobiltelefonen selvfølgelig ud under video-optagningen, som de teknologiske hjælpemidler jo har for vane at gøre, når man mest har brug for dem.

Et øjebliks krise

Men kriser opstår altid, når den pressede dagsorden mindst tillader det – ikke kun for mig, også for ambassadøren, som i bilen på vej til receptionen på rådhuset, hvor han opdagede, at han ikke kunne finde sin diskurs til et vigtigt møde om eftermiddagen. Et eller to af de lyse hår ændrede uden tvivl farve og nærmede sig gråtoneskalaen i løbet af de få minutter, papirerne var væk, men snart genvandt roen sig. Han kom i tanke om, at diskursen måske var i bagerummet sammen med den gamle lovbog, han havde fået i gave af den danske konsul i Málaga, Marisa Moreno Castillo. Samme kvinde, som på rigtig spansk manér sprang ud af bilen midt i et lyskryds for lige at tjekke, om talen lå sammen med bogen – og yes, det gjorde den.

dsc03401

I bilen med ambassadøren og den danske konsul på vej mod rådhuset.

 

Ankomsten til rådhuset gik derefter som smurt, det samme gjorde receptionen og turen ned af trapperne igen – næsten da, for marmorgulve er måske flotte, men ikke verdens mest praktiske underlag, når tiden er knap og ambassadørskoene glatte. Efter et hurtigt afværget fald var vi igen på farten, og nu stod et radiointerview og dagens første lille “pause” på dagsorden. Reelt set bestod pausen i, at ambassadøren lige havde 10 minutter til at samle sine papir og se dem igennem en sidste gang, inden han måtte haste afsted til det vigtige møde kl. 17.00 i handelskammeret i Málaga.

Her lader jeg John Nielsen få fred for denne gang. Jeg har fundet ud af, at det kræver sin mand/kvinde at være ambassadør, og ikke mindst, at det er nogle store sko, som skal udfyldes. Se flere billeder fra dagen herunder.

Ilustre Colegio de Abogados de Málaga

dsc03355

Første reception på dagen, hvor der serveres kage og kaffe. Her møder John Nielsen de danske repræsentanter, som han efterfølgende holder møde med.

 

dsc03357

Overrækkelsen af den historiske lovbog, som den danske konsul Marisa Moreno Castillo (mf) har været med til at skrive i sin tid.

 

dsc03386

Under mødet blev der talt om fremtidige muligheder og en større tilknytning mellem Málaga og Madrid.

På rådhuset i Málaga

dsc03402

Ankomsten til Málaga Rådhus.

 

dsc03406

Forberedelserne inden talen godt i gang.

 

dsc03420

Præsentationen af John Nielsen som Danmarks ambassadør.

 

dsc03457

Her står ambassadøren med alle de inviterede til dagens reception.

 

dsc03427

De mange danske, norske og spanske gæster.

 

dsc03484

Her hilser han på den ansvarlige for den skandinaviske politienhed i Sydspanien.

 

dsc03496

Her taler ambassadøren med de to danske erhvervsfolk fra Helle Hollis Car Rental.

 

De her to var ikke inviteret, men skal dog lige med alligevel. De pryder nemlig væggene på det danske konsul i Málaga, hvor radiointerviewet blev lavet, som I kan høre fra på fredag.

dsc03510

Spread the word