Det er ikke “bare” bryster!


De brede spanske strande er berømte og berygtede for sine smukke kvinder, som lufter de bare bryster under solbadningen. Og efterhånden er den topløse badestil blevet normen frem for undtagelsen blandt mange señoritas. En del af forklaringen på den topløse trend findes i klimaet. Men også en unik historie gemmer sig bag bikini-toppen. For det skulle efter sigende være på disse solbeskinnede strande, at de bare bryster så dagens lys for første gang. Nærmere bestemt: Torremolinos på Costa del Sol.

torremolinos2

Sydspansk strand. Licens CC0.

Et ungt par ligger ugeneret på en bred strand under palmernes skygge. Et sirligt snoet overskæg pryder mandens overlæbe. Et hvidt tørklæde er bundet om det mørke hår på kvinden ved hans side. Året er 1930, og Salvador Dalí har bagt sin muse og livspartner, russiske Elena Ivanovna Diakonova, Gala Eluard Dalí, med til den spanske solkyst. De fleste er nok bekendt med den surrealistiske maler, men det er nok de færreste, som ved, at Gala Dalí var pioner, når det gælder den topløse solbadning.

Kroppen har stået model til meget

Den menneskelige form og størrelse har gennem tiden været omdrejningspunkt for både fascination og forargelse. Utallige kropsformer har sat sine spor i historien og efterladt et aftryk af tidens trend og liv. Og brysterne er en vigtig del af den fortælling. I 60’erne og 70’erne blev de sat fri, og bh’erne brændt. I 1980’erne vakte Madonnas spidse brystholdere opsigt, og i 1990’erne hed det; ”The bigger the better”, og Wonderbras push-up-bh gav ordret kavalergang ny betydning. I dag er brysterne stadig et yndet samtaleemne. Især de bare bryster i det offentlige rum er kommet på den politiske dagsorden – i hvert fald i Danmark.

Det er ikke bare bryster. Licens CC0.

På de spanske stande er det dog de færreste, som løfte et bryn, hvis bikinitoppen ryger af. For i Spanien eksisterer en afslappethed omkring bare bryster, som måske hænger sammen med, at det var her, de første gang så dagens lys? Specielt fire karismatiske kvinder har haft indflydelse på, at de kvindelige attributter i dag kan opleves i naturlig udgave på de fleste strande især i Sydspanien.

Gala Eluard Dalí

Salvador Dalís muse var som sagt den første kvinde, der slap brysterne fri. På en rejse med sin tidligere mand til Cadaqués (Gerona) i 1929 mødte hun Salvador Dalí, som hun forelskede sig i. De indledte et stormfuldt forhold, og i foråret 1930 blev hun gift med sin surrealistiske elsker. Og det var på deres bryllupsrejse til Torremolinos, at en sydspansk strand for første gang blev scenarie for topløs solbadning.

Det er i hvert fald her, det for første gang blev foreviget med et foto, hvor Gala Dalí ligger på stranden uden overdel som bevis. Gala Dalí var en stærk og selvstændig kvinde, og i mange tilfælde fungerede hun som Salvador Dalís agent og eneste forbindelsesled mellem geniets krøllede fantasi og den virkelige verden. Salvador Dalí har gentagende gange udtalt, at hun var den eneste, der kunne redde ham fra galskaben og en tidlig død.

Gala Dalí med sin berømte mand. Foto: WMHART.

Brigitte Bardot

Godt 27 år efter Gala Eluard Dalí for første gang viste de bare bryster frem, fik en anden viljestærk kvinde blikkende til at vandre i hendes retning. Den franske skuespiller Brigitte Bardot besøgte i 1957 Torremolinos i forbindelse med indspilningen af filmen Les Bijoutiers du clair de lune’. Og både hun og filmen vakte stor opsigt på grund af de mange nøgenscener, som foregik både på og uden for settet.

Mellem optagelserne yndede den smukke filmstjerne nemlig at nyde solen og havet, som Gud havde skabt hende. Filmen og den blonde skuespillerinde satte kvinders seksuelle frigørelse til debat, og i 1960’erne blev hun et verdensomspændende ikon på kvinders kamp for ligestilling.

Brigitte Bardot. Licens CC0.

Elizabeth Taylor

Bare bryster blev således lig med kvindernes frihed og selvstændighed, og i 1986, hvor Elizabeth Taylor besøgte Marbella med sin tredje mand, var den topløse strandmode en stigende tendens. Og den britisk/amerikanske skuespiller med de violette øjne og mørke hår indtog en væsentlig hovedrolle i historien om den topløse strandmode. Hun var på besøg på den spanske sydkyst for at indvie ‘jet-set’ stedet Discoteca Régine i Marbella sammen med sin mand. Men inden aftens ‘grand opening’ blev hun fotograferet af en paparazzi-fotograf, mens hun tog sol på Marbella Clubs terrasse.

Fotografen havde jagtet sit bytte det meste af dagen, og da han fik det ønskede foto i hus, indledte han en ny jagt for at få et økonomisk udbytte ud af sin fangst. Han tog kontakt til skuespillerinden for at forhandle en pris for ikke at publicere de intime billeder. Men den humoristiske og frisindet Elizabeth Taylor afslog forhandlingerne. Begrundelsen lød, at hun var stor fan af kunst og derfor ikke havde intentioner om at standse publiceringen.

Elizabeth Taylor. Licens CC0.

Lady Di

Helt så frisindet var det britiske kongehus dog ikke, da Prinsesse Dianas kongelige juveler i 1994 blev fanget af paparazzi-fotografen Diego Arrabals linse på Hotel Byblos de Mijas. Fotografierne skabte meget røre i andedammen, og det på trods af, at de aldrig blev offentliggjort. De blev ellers købt for 1,2 millioner euro af det spanske ugeblad ¡HOLA!, men Diego Arrabals og resten af verden måtte vente forgæves på publiceringen af de afslørende fotos. På ¡HOLA! havde de nemlig deres egne dagsorden, og gjorde angiveligt ikke andet end at brænde negativerne.

De betragtede sig selv som det førende royale ugeblad og håbede på, at tilintetgørelsen af negativerne ville give dem eksklusive interviews med Lady Di til deres engelske søstermagasin HELLO!. Episoden lå forud for Dianas mest rebelske år i det britiske kongehus, som på tragisk vis endte med hendes død i 1997.

Lady Di. Licens CC0.

Lady Di. Licens CC0.

Torremolinos, turisme og tolerance

De fire kvinder er blot nogle af de personligheder, som har været med til at skrive historie om de bare bryster i Spanien. Men det er ikke kun kvinderne, som har haft betydning for den topløse trend. Også lokaliteten har haft indflydelse på den halvnøgne badestil. Torremolinos er den yngste kommune i Málaga-provinsen, men byen er den ældste, hvad angår turisme i Sydspanien.

Rygterne om områdets fantastiske strande og frie livsstil spredte sig op gennem 30’erne og 40’erne. Og i slutningen af 50’erne havde byen udviklet sig til et yndet feriemål for mange store berømtheder. De mange internationale jet-set gæster, og byens afslappende atmosfære, gjorde stedet til et eftertragtet fristed under det ellers så intolerante Franco-styre.

Torremolinos

Torremolinos. Licens CC0.

Senere bredte turismen sig til flere byer omkring Torremolinos, hvor hoteller og forretninger skød i vejret. Snart blev tilværelsen på den spanske sydkyst forbundet med feststemning, luksus og frihed. Og konceptet Costa del Sol blev født. Når de mange kvinder på de sydspanske strande lader bikinitoppen falde, er det således ikke ”bare” bryster. Det er også et symbol på den frihed, som er indlejret i kulturen i Spanien. Og ikke mindst et minde om de stærke kvinder, som mere eller mindre frivilligt har været med til at ændre opfattelsen af kvindelighed, ligestilling og sex verden over.

Spread the word