USB-netværk indtager verden


Dead Drops er navet på en verdensomspændende tendens og netværk opbygget gennem USB-stik, der er muret ind i bygninger i en stor del af klodens byer.

USB-netværk for alle

Du lægger måske ikke mærke til den ved første øjekast. Men den er der. Ser du efter i bybilledet finder du måske en lille USB-pind, som stikker ud af væggen. USB-stikket er en del af et ofline netværk, der tillader folk at dele musik, film, billeder og andet indhold. Uden internet og digital overvågning.

deaddrops1

Foto: Aram Bartholl.

Alle og enhver kan sætte et USB-stik med udvalgt indhold ind i en bymur, hvorefter den kan bliver registreret på Dead Drops hjemmeside. Så kan andre brugere nemt finde lokaliteten. Det er op til den enkelte, hvad de vil dele, hvorfor der også er en risiko for at støde ind i et malware-program. Men det er en del af legen, lyder det fra skaberen bag, tyske Aram Bartholl. For det er nemlig en leg, hvor du med et USB-kabel i lommen kan tage på opdagelse i en ny verden af ukendt indhold.

Tusindvis af USB-porte

Der er på nuværende tidspunkt tusindvis af Dead Drops-punkter fordelt på hele verden. De venter blot på, at nysgerrige elektronik-brugere sætter gang i systemet. De forskellige USB-stik varierer også i GB, så det er aldrig til at vide, hvor meget indhold, der er. Og ikke mindst hvilke opdagelser, der kan gøres. Desuden er det heller ikke til at vide, om indholdet er lovligt eller ej. For når først The World Wide Web er sat ud af spillet, efterlader brugerne heller ingen “digitale fingeraftryk”.

dead drop4

Foto: Aram Bartholl.

Dead Drops giver adgang til fri deling af indhold, som er en del af en tendens, som internetgruppen Anonymous blandt andet promoverer. De kæmper for et åbent og regelfrit internet, hvor alt indhold bør være tilgængeligt. Her lyder begrundelsen, at internettets grundlægger, Tim Berners-Lee, i sin tid besluttede, at alle hans idéer skulle være frit tilgængelig uden patent eller andre afgifter. En beslutning, som blev startskuddet til internettets udbredelse på verdensplan, men siden er blevet modificeret gennem etc. copyright-lovgivningen.

Spread the word