Anonymous: Fra internettets møgunger til cyberkrigere


I 2003 spirede en ny bevægelse frem fra skyggesiden af cyberspace. Den så dagens lys gennem internetsiden 4chan, der tillader personer frit og anonymt at dele og kommentere. Internettet blev legeplads for et netværk af “computernørder”, som for sjov skabte kaos i onlineverdens små samfund. Men i dag har det udviklet sig til en internethær, der proklamerer krig mod verdens tyranner, censur og misbrug af internettet.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Verden vågende op til en gå og trist virkelighed, da Bruxelles tirsdag den 22. marts 2016, blev ramt af et ødelæggende terrorangreb udført af Islamisk Stat. 32 personer mistede livet, og mere end 300 blev såret, efter tre selvmordsbomber blev udløst forskellige steder i den belgiske hovedstad. Den vestelige verden iklædte sig sort – igen – og belgiske flag væltede frem på de sociale medier.

Terrorangrebet i Bruxelles kom blot et halv år efter, 130 personer mistede livet i Paris under et IS-angreb. Og det endnu ikke helede sår, blev brutalt revet op igen. Sammen med sorgen og frygten blev også en vrede vakt online, og Anonymous med sine hvide Guy Fox-masker erklærede krig mod truslen fra Mellemøsten. Islamisk Stats doktriner spreder sig viralt som en virus med budskaber fra en mørk fortid. Men Anonymous har taget kampen op mod terroristerne, bevæbnet med viden og beskeden: ” We are Anonymous. We are Legion. We will hunt you down. Expect many cyberattacks and prepare yourself for us. We do not forgive. We do not forget. Expect us.” #OpParis #OpBruxelles.

anonymous 2

Foto: Anonymous France.

De Anonyme Krigere

Aktivister, helte, kriminelle, frihedskæmpere, autonome, rebeller, computernørder, trussel mod nationernes sikkerhed, men nu måske også redningen på samme? Kært barn har mange navne. Og meningerne om Anonymous er lige så forskellige. Det, som i dag minder om et organiseret hackernetværk, opstod i sin tid nærmest ved et tilfælde på internetsiden 4chan, hvor anonyme brugere kan publicere billeder og efterlade kommentarer. Der er ingen filter, ingen kontrol, og det indhold, som lever længst afhænger af antal klik på sitet. 4chan var tænkt som ren underholdning. Et sted, hvor folk kunne være åbne. Men snart udviklede den sig til et springbræt for en ny bevægelse, som fandt ud af, at de gennem internettet kunne ændre på omstændigheder i samfundet.

I første omgang koncentrerede de sig om online-verden. Her opfordrede de eksempelvis hinanden til at besøge RPG-spillet Habbo, for at klæde sig ud i samme sorte tøj og derefter danne et hagekors med hver sin avatar (personfigur online). De går under betegnelsen ”Trolls”, som er personer online, der bevidst skaber kaos i de virtuelle universer. Men gennem netværket opstod også en stærk fællesskabsfølelse. Og nogle af brugerne begyndte at gå sammen om at lave practical jokes i cyberspace.

anynomous - troll

Foto: Skildring af en internettroll. KexLuther, 2011. licens.

De udviklede et kommunikationssystem af hemmelige budskaber og symboler, som kun de forstod. (f.eks.”It’s over 9000”, der betyder, at noget er af imponerende styrke, og ”I lost my iPod”, der referer til ”at begå selvmod af åndssvage årsager og dø som helt”).

Hal Turner-sagen

Det blev startskuddet på Anonymous, og de gennemførte deres første rigtige ”aktion” mod en tidligere radiovært fra New Jersey, Hal Turner, som vakte gruppens vrede ved viralt at angribe en af 4chan’s kendte brugere.

Desuden var Hal Turner Holocaust-benægter, neo-nazist og har udtalt: ”Jeg mener, at Obama er genetisk inkompetent til jobbet som præsident”, hvilket retfærdiggjorde handlingerne i aktivisternes øjne. De begyndte at ”Trolling” ham ved at oprette en escortservice i hans navn på handelssiden Craiglist, bestille uanede mængder pizzaer til hans dør og et stort læs byggematerialer, hvilket Turner senere måtte punge ud for. De ringede til hans radioprogram for at stille ham spørgsmål omkring hans racistiske holdninger, hvilket ofte sendte Hal Turner op i det røde felt on-air.

At Hal Turner ikke var bleg for at tage den verbale og virale kamp op, gjorde blot legen endnu sjovere for de anonyme. Og de pressede ham til det yderste. Det betød, at Turner senere lukkede sit radioprogram, The Hal Turner Show, der blev sendt fra hans hjem én gang om ugen. Efterfølgende måtte han også stå rettergang tiltalt for verbale trusler mod tre højesteretsdommere. Udtalelser han kom med på sin webside i 2006. Med nedlæggelsen af Turners radioprogram indså ”de anonyme”, at de rent faktisk have magt til at ændre noget i verden. Og det styrkede fællesskabet og ikke mindst ambitionerne.

Foto: Illustration af Anonymous. licens.

Foto: Illustration af Anonymous. Anon617. licens.

Fra cybersjov til organiseret netværk

Turner-sagen blev startskuddet for netværket, som kaldte sig The Legion of Anonymous. Og de proklamerede, at de ville bruge deres kræfter på at ændre den politikske dagsorden, gøre informationer på nettet fri for kontrol og slå hårdt ned på de, som misbruger nettet eller udfører censur. Begrebet ‘hacktivism’ (aktivister, som bruger internettet til at protestere og genere samfundets magthavere) blev hverdagssprog. Og Anonymous vandt medieopmærksomhed og blev kategoriseret under betegnelsen ‘internetaktivister’. Også internt i Anonymous begyndte diskursen at ændre sig. Gruppen gik fra at være en folk unge, der lavede sjov på nettet, til en organiseret ”internethær” med en målrettet dagsorden.

De næste, som stod for skud, var Scientology, som ønskede at censurere et interview med Tom Cruise, hvor han fremstår tåbeligt, og som udløste latter verden over. Videoen spredte sig som en steppebrand. Scientology forsøgte at slukke ilden ved at påkalde sig copyright over videoen og censurerede den fra alle medier med et velbetalt hold advokater i ryggen. Det pissede Anonymuos af. Et angreb på ytringsfriheden, kaldte de det. Og nu stod Scientology øverst på listen for de anonymes kamp for borgernes ret til fri information. I 2008 indledte de således Project Chanology.

En-katten-efter-musen-leg blev resultat, hvor de anonyme, med et hold af professionelle hackere, hele tiden overgik den religiøse forenings digitale modsvar. Som noget nyt besluttede de meste fremtrædende Anonymous-medlemmer at uplode en video med budskabet om fælles aktion mod Scientology.

Foto: Anonymous.

Foto: Anonymous.

Det revolutionerede på mange måder deres ‘krigsførelse’ og satte for første gang ”ansigt” på det anonyme fællesskab. En mand iført Guy Fawkes’ maske, også kendt fra bogen og filmen V for Vandetta, hvor en anarkistisk revolutionær kæmper mod et totalitært regime, fremtonede i videoen og kaldte alle Anonymous til kamp mod Scientology.

Maskens formål var oprindeligt at beskytte medlemmernes identitet fra myndighederne og offentligheden, da de frygtede, at deres handlinger kunne få konsekvenser for dem selv og deres familier. Men masken var også det perfekte cover-up, og den blev bevægelsens stærkeste symbol sammen med jakkesæts-figuren, hvor et spørgsmålstegn erstatter hovedet. Flere tusinde internetaktivister så videoen, og i hovedstader verden over gik de nu på gaden for første gang og mødtes ansigt til ansigt.

Det var en triumf for de anonyme og en øjenåbner for omverden, som for første gang kunne se omfanget Anonymous-bevægelsen. De manifesterede sig nu politisk både on- og ofline, hvilket gav dem en plads i samfundet. Og udstyret med nogle af verdens bedste hackere udgjorde de en reel trussel mod regeringernes sårbare sikkerhedssystemer.

anonymous 3

Foto: Protest i Frankrig. Yann Beauson. licens.

WikiLeaks: uden filter tak!

I 2010 viste bevægelsen igen sin magt, da den australske journalist Julian Assange, stifteren af WikiLeaks, blev anklaget for at være en trussel mod USA’s nationale sikkerhed. Anonymous valgte i ytringsfrihedens navn at støtte op om Assange, da den amerikanske regering forsøgte at lukke WikiLeaks ned, fordi organisationen publicerede følsomme oplysninger blandt andet omkring Irakkrigen. De anonyme mente, at WikiLeaks netop viste verden, hvordan magtfulde mænd i virkeligheden fører politik.

Amazone, PayPal, Mastercard og Visa stoppede sin betalingsadgangen til organisationen. Anonymous svarede igen med et DDoS angreb kaldet Operation Payback, som i blev sat i søen i december 2010. Det gik ud over samme betalingsservicer, som var involveret i WikiLeaks-sagen. Deres internetservere blev belastet i en sådan grad, at reelle forespørgsler til serveren ikke kunne besvares i tide, og lukkede siderne ned i flere timer. Det er især borgernes frihedsrettigheder og retten til at dele information, der fanger Anonymous interesse, hvorfor Assange-skandalen lå lige til højrebenet.

Anoynomous fremstår ofte som én enhed uden genkendelige eller offentlige personer, noget som giver dem en fordel – men også har sin konsekvens. For det gør det svært at kontrollere, hvilken type mennesker, gruppen består af, og gennem tiden har nogle af Anynomous’ medlemmer brugt ufine metoder, hvilket andre fra aktivister har taget stor afstand fra.

Foto: Mattia Notari. licens.

Foto: Mattia Notari. licens.

Det er ‘Sony-sagen’ fra 2011 et eksempel på. Her lagde en gruppe af Anonymous-hackere Sonys PlayStations-sider ned og stjal efterfølgende personoplysninger fra hundredvis af brugere verden over. Anonymous har i den sammenhæng udtalt, at det var en mindre støttegruppe kaldet LULZSEC, som udførte tyveriaktionen, og at det ikke var en del af Anonymous’ dagsorden. Da organisationen netop kæmper for ”folkets” rettigheder skabte sagen stor polemik, fordi det denne gang gik ud over almindelige mennesker.

FBI blev sat på sagen. Flere medlemmer blev anholdt efter den hændelse, heriblandt flere fremtrædende medlemmer, som fik hårde domme set i forhold til forbrydelsens karakter. Noget, som efterfølgende har igangsat diskussioner i USA om, hvorvidt strafferammen for cyberangreb er urimelig? En hacker kan eksempelvis få op til 15 års fængsel i USA, hvor en pædofil højst kan få 11 år. Anonymous er således en kompleks gruppe af mennesker. Inden for bevægelsen findes både den barmhjertige Robin Hood og Jokeren fra Batman, der blot vil se, byen brænde for sjov.

anonymous - broken_mask

Med Anonymous kom internetsikkerhed således for alvor på politikernes dagsorden. For med et bagland af dygtige hackere har de slået fast, at det er ligegyldigt, om du har penge, magt eller selvmordsvåben. Det eneste, som betyder noget i cyberspace, er, om du forstår at knække de rigtige koder.

Spread the word